Follies

Voor mijn verjaardag (1995) kreeg ik naar aanleiding van een tv-programma over follies van Yolanda (mijn ex) het boek ‘FOLLIES’ van de auteur Wim Meulenkamp. Volgens hem is een follie (tevens folly) een bouwkundige dwaasheid. De term ontstond in Groot-Brittannië en werd door het publiek gebruikt om gebouwen aan te duiden, die men als onzinnig, nutteloos of bizar ervoer. Zondags stapten we, Yolanda, Walter (een toenmalige vriend) en ik, in de auto en gingen we op ‘folliejacht’. Je zag dan bijvoorbeeld een stukje ruïne dat zou kunnen duiden op het restant van een vroeger kasteel. Bij nader onderzoek bleek dat er op die plaats nooit een kasteel gestaan had. Een narcistische betovergrootvader had dit stukje kasteelmuur gemetseld om te suggereren dat zijn vader een kasteel bezat. Geheel dus ter zijner glorie. Het was altijd een avontuur en je wist nooit wat je tegen kon komen. Soms waren de follies zo verstopt, dat je uren moest zoeken. Eénmaal stond er op een privé-terrein een verdwaasde kleinzoon van een hertog met een dubbelloops jachtgeweer dreigend in onze richting te kijken. Vaak schoven we Yolanda naar voren, die met haar aantrekkelijke uiterlijk toegang tot dit soort privé-terreinen kon forceren. De laatste follie die ik mocht aanschouwen, was in het gehucht Swalmen nabij Roermond. Jan Janssens, gewezen bouwvakker, heeft in zijn tuin zijn eigen miniatuurwereld bij elkaar gemetseld. Met piepkleine, zelfgebakken steentjes liet hij halfmanshoge gebouwtjes verrijzen. Zijn architectonisch vernuft gebruikte hij om futuristische bolwoningen, Thunderbird-villa’s, landelijke watermolens enz. te bedenken en daarna uit te voeren:

Het follyboek heeft een vaste plaats in het dashboardkastje van mijn auto. Je weet het maar nooit!

http://www.donderberggroep.nl/

Klik op de afbeeldingen voor een vergroting.

Oproep: follypark in Het Twiske
Via de e-mail van de DonderbergGroep kwam een oproep binnen van Charles Lourens.
Charles Lourens bedenkt concepten en ontwikkelt projecten op basis van maatschappelijke ontwikkelingen, publicaties, hypes en trends. (www.charleslourens.nl)
Als liefhebber van follies zoekt hij al jaren naar ruimte waar een soort ‘follypark' kan worden gerealiseerd, een park waarin folly-bouwers hun creaties kunnen realiseren.
In recreatiegebied Het Twiske in Noord-Holland doet zich momenteel een ontwikkeling voor waarin dit volgens hem wellicht mogelijk is. Het Twiske stelt de grond tegen vergoeding beschikbaar; het terrein is openbaar.
Charles Lourens wil graag van gedachten wisselen met mensen die zo'n follypark wel zien zitten. U kunt contact met hem opnemen via zijn e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefoon: 06.51843778.


Follies

Een folly (ook wel follie) (van het Engelse woord folly: dwaasheid) (meervoud: follies, ook wel folly's) is een bouwwerk dat met opzet nutteloos of bizar is (Wikipedia). Vermaaksarchitectuur is een gangbare Nederlandse vertaling. Om follies te bouwen heb je geen bouwvergunning nodig hoewel gemeentes soms wel erg moeilijk gaan doen als het bouwwerk uit de hand loopt. Een aanval met een bulldozer is dan niet ondenkbaar. In Nederland zijn er behoorlijk wat follies te vinden. Een nuttig handboek is het boek van Wim Meulenkamp: Follies. Wil je meer informatie, wordt dan lid van De DonderbergGroep (Stichting voor Follies, tuinsieraden en vermaaksarchitectuur). Eens in de zoveel tijd ontvang je dan de nieuwsbrief PorteFolly, een blad vol informatie over historische achtergronden van follies in binnen – en buitenland.

Footer slideshow Follies

  • Follies.jpg
Copyright © 2019 Ed Wennink

Hoofdmenu

Free Joomla! templates by Engine Templates