Muziek

De Blues Group Five (1966-1969) was de aanleiding voor de verandering van mijn beroepskeuze. De vader (Adriaan Schutter) van de twee broers (André en Frits) die in de band speelden was altist bij het Koninklijk Concertgebouworkest. Hij was degene die mij stimuleerde om naar het Conservatorium te gaan. Ik kon toen (21 jaar) nog geen noot lezen, want ik had nooit les gehad.
Ik speelde op mijn ‘oortjes’.
Omdat ik een kantoorbaan had was een opleiding aan een dergelijk instituut ondoenlijk.
Ik nam privéles klassiek gitaar bij Gerard Gest (leraar Muzieklyceum te Amsterdam). De opleiding lichte muziek voor gitaar bestond toen nog niet. Daarnaast had ik theorieles van Hennie Schouten (hoofdleraar aan het Amsterdams Conservatorium). Na ruim een jaar waren, volgens Gerard Gest, mijn vorderingen voldoende om les te gaan geven aan de muziekschool in Texel (Den Burg).

In 1970 trouwde ik met Yolanda, de dochter van Adriaan. Wij verhuisden naar Hoogeveen, waar ik naast de muziekscholen in Assen en Meppel, ook lesgaf. Uiteindelijk bleef alleen Hoogeveen, omdat ik daar voldoende leerlingen had, over. Naast het lesgeven vervolgde ik mijn studie klassiek-gitaar bij Pieter van der Staak aan het conservatorium te Zwolle.
Ik studeerde in 1976 af.
Bij de Rono, later RTV-Noord (Groningen), speelde ik geregeld als sessiemuzikant. Daar begeleidde ik op een zeker moment de Groningse zangeres Lianne Abeln (zie aldaar). Het klikte zowel persoonlijk als muzikaal en deze klik resulteerde in een ‘muzikaal huwelijk’ dat nog niet ontbonden is. Zij bracht mij in contact met Wim Schut die de afdeling muziek leidde bij uitgeverij Wolters Noordhoff en waar ik een gitaar- en een basmethode uitgaf. Later zou ik bij de Haske (Hal Leonard), één van de grootste muziekuitgeverijen, negenenveertig muziek-boeken uitgeven, waarvan een groot aantal vijftalig (zie Uitgeverijen). Nieuwe boeken zullen nog volgen. Tevens schreef ik de muziek voor een aantal toneelproducties van de Tamboer, de schouwburg in Hoogeveen (zie Tamboerproducties).

Foto's

Klik op de afbeeldingen voor een vergroting.

Muziek

Ik leerde mijzelf gitaarspelen. Later, toen ik ‘goed genoeg was’, speelde ik in diverse bandjes. Na mijn diensttijd werd ik medeoprichter van de eerste Amsterdamse soulformatie Blues Group Five, later versterkt door de zanger James Walker. In die tijd nam ik privéles klassiek gitaar. Dit leidde mij naar een opleiding aan het Zwols conservatorium. Gedurende deze opleiding kreeg ik een gecombineerde baan aan de muziekscholen in Assen, Hoogeveen en Meppel. Hoogeveen bleef over. Na mijn opleiding ging ik samenwerken met de Groningse zangeres Lianne Abeln en schreef muziekboeken voor diverse uitgeverijen.

Footer slideshow muziek

  • Muziek.jpg

Footer slideshow blues group 5

  • b.g.f.-met-ray-brook.jpg
  • ed.jpg
  • img_0001.jpg
  • img_0022.jpg
  • img_0004.jpg
  • img_0017.jpg
Copyright © 2019 Ed Wennink

Hoofdmenu

Free Joomla! templates by Engine Templates