Jur Eckhardt

Jur EckhardtHet moet ergens halverwege de 70-er jaren geweest zijn (ja ja, we worden oud!) dat ik Ed voor het eerst ontmoette en wel in de (toenmalige) RONO-studio in Groningen, dus nog in de tijd dat RTV Noord en RTV Drenthe één waren. Ik speelde destijds als bassist/gitarist/zanger in het befaamde all-round Orkest Arie Ribbens, toen Arie nog gewoon Sinatra zong in plaats van carnavalskrakers. Naast dit werk was ik als producer/arrangeur verantwoordelijk voor diverse plaatopnames, o.a. voor Polydor en tevens werkte ik zo nu en dan als klankregisseur bij de RONO.
Daar trof ik dus op een avond ook Ed, als begeleider van Lianne Abeln. Lianne zong voornamelijk zelf gecomponeerde liedjes in het Gronings met teksten van haar zelf en o.a. David Hartsema en Jan Klompsma. Voor die tijd eigenlijk best ‘gewaagd’, want liederen in het dialect waren zeldzaam, zeker op de manier waarop Lianne ze bracht, namelijk op een chanson-achtige manier, muzikaal zeer verantwoord en ook nog eens mooi gearrangeerd, jawel … door Ed dus!
Het klikte gelijk tussen ons drietjes. Niet alleen op het muzikale, maar ook op het persoonlijke vlak. De serieuze benadering van Lianne en Ed sprak mij enorm aan: altijd alles goed voor elkaar, zowel tekstueel als muzikaal. Ed’s keurige en uitermate duidelijk leesbare arrangementen zijn hier een voorbeeld van. Daarnaast hebben we alle drie een zeer brede muzikale interesse en zijn alle drie emotie-mensen, in mijn ogen een onmisbaar facet in de muziekwereld. We konden en kunnen met elkaar lachen en huilen en er is een groot wederzijds respect.
Die eerste ontmoeting resulteerde dan ook in een samenwerking van ruim 30 jaar, waarin we meer dan 190 liedjes samen opnamen. Liedjes waaraan naast Ed ook veel, heel veel andere muzikanten hun medewerking hebben verleend, prachtige liedjes, die de tand des tijds zeker zullen doorstaan. Altijd was het weer heerlijk om samen te werken, precies wetende wat we aan elkaar hadden.
De eerste LP van Lianne en Ed verscheen in 1980 bij Polydor en werd opgenomen in de Spitsbergen Studio in Zuidbroek, de laatste CD in 2011 in mijn eigen JIP-Sound Studio in Eelde en daartussen in maakten we nog eens 5 albums. Op de laatste CD speelde ook Nettie, Ed’s lieve vrouw mee.
Nu, we schrijven inmiddels 2013, hebben Ed en ik nog steeds goed contact. Haarkleur en –inplant zijn weliswaar aardig veranderd, maar wanneer we elkaar weer treffen, moeten mensen ons altijd weer uit elkaar halen, anders zouden we de hele dag zitten te kletsen over van alles en nog wat, want naast onze muzikale band hebben we nog veel andere interesses waarover we uren samen kunnen praten. Ed is altijd dezelfde aimabele en integere persoon gebleven, een Amsterdammer die in het noorden zijn plekkie vond en op een fantastische manier invulling heeft gegeven aan zijn leven door te musiceren, schrijven, filmen, schilderen en ga zo maar door. Voor mij zelf zou ik hem echter bovenal het liefst willen omschrijven als een maatje, een kameraad voor ’t leven. Een groter compliment kun je echt niet krijgen!

Biografie:

Jur Eckhardt (Jurrien Hessel Johannes Eckhardt),
geboren op 16 februari 1949 in Groningen, grootgebracht in Haren, genoot van z’n 6e tot z’n 18e privé een klassieke piano-opleiding. Al op jonge leeftijd openbaarde zich een brede interesse in de meest uiteenlopende muziekstijlen. Op de middelbare school, in de roemruchte 60-jaren, speelde hij al in diverse bandjes en bekwaamde zich naast de piano ook op andere instrumenten (bas, gitaar, accordeon, synthesizer, mandoline…als het maar snaren of toetsen heeft!). Zijn eerste plaatopnames vonden al in 1966 plaats.
Na het behalen van zijn HBS-A diploma studeerde hij aan de Rijksuniversiteit Groningen een aantal jaren rechten en psychologie, welke studies hij echter beide niet afrondde, vanwege zijn uiteindelijke keuze om door te gaan in de muziek. In de ‘early years’ speelde hij als toetsenist/gitarist/zanger in tal van noordelijke bands, zoals Blueshouse Fusion, Historic Soul en de hardrock-group ASH-TRAY, de eerste Groninger band die regelmatig in het Amsterdamse Paradiso optrad. Met de laatste groep oogstte hij zowel nationaal als internationaal succes, de groep verscheen op single en de mede door Jur gecomponeerde rockopera “Jayne” ging langs vele theaters. Ook trad de groep regelmatig op in het voorprogramma van o.a. Brinsley Schwarz (met Nick Lowe), Focus, Argent, Rare Bird, Stampeders.
In de 70-er jaren vormde hij samen met Fries Wolma, met wie hij ook al in ASH-TRAY speelde, het duo Reno & Frisby (country-rock). Hun single “Colorado” was redelijk succesvol. Daarna vervolgde Jur zijn weg als beroepsmusicus en speelde en zong hij ruim 20 jaar in allerlei bands, combo’s en orkesten (zoals Monique & The Saints, Dandy, Orkest Arie Ribbens, North Star Showband, The Highmore City Seven, Orkest Bob Kelly) en begeleidde in die periode vrijwel alle bekende Nederlandse artiesten. Verder deed hij veel studiowerk en is als multi-instrumentalist (toetsen, gitaar, bas, accordeon, percussie, backing-vocals) te horen op vele honderden singles, lp’s en cd’s. Aan ruim 2500 uitgebrachte liedjes verleende hij zijn medewerking en is daarmee waarschijnlijk de meest te beluisteren noorderling op plaat en cd.
Samen met Eddy Harms richtte hij midden 70-er jaren de productiemaatschappij North Star Productions en werkte jarenlang voornamelijk in de Flowertree Studio in Schoonebeek met Henk Bemboom en Jan Bloemsma, alsmede in de Spitsbergen Studio in Zuidbroek met Jan Willem Ludolph en Maarten de Boer. Ook werkte hij een tijdlang in de toenmalige RONO-studio (nu RTV Noord) als klankregisseur bij verschillende muziekopnames (o.a. White Honey, AA & The Doctors, Paul & André).
In 1981 verhuisde hij van Groningen naar Eelde en liet daar enige jaren later de JIP-Sound Studio bouwen, inmiddels bakermat van veel plaat-, cd- en reclamewerk (www.jip-sound.nl).
Door de jaren heen legde hij zich steeds meer toe op componeren en tekstschrijven. Zo’n 600 liedjes staan op zijn naam in de meest uiteenlopende genres, van pop-, folk-, country- en easy listening songs tot schlagers en carnavalskrakers als Brabantse Nachten, Polonaise Hollandaise, Rosamunde).
Intussen bekwaamde hij zich als producer, arrangeur en geluidstechnicus en is als zodanig dan ook verantwoordelijk voor veel hitwerk van nationale en internationale artiesten.
De complete lijst is te groot om te publiceren, daarom slechts een greep uit de artiesten:
Jan en Zwaan, Ard Eggens, Dennie Christian, Ronnie Tober, Het Sneeuwbal Trio, Ellen & The Moodmakers, Nico Haak, Hanny, Kleintjes Pils, Johan & Henk, Emile Hartkamp, Arie Ribbens, Gerard Schoonebeek, Lowland Trio, The Music Men, Koos Alberts, Eric Beekes, Ramon Beense, Max Muiderman, Alle Vijf, Mirella, Anita Meyer en Ewan Mack, Dennis Franke
maar ook:
Terry McCann, Warren Harry, New Adventures, Nurse, Second Skin, Hasan Band, Marjol Flore (Edison-nominatie ’82), La Vida Jazzband, Misty Four & Trio Cor Bakker, Salonorkest Pluche, Ensemble Romanesca, Les Bohèmes, Jacqueline, Peter Schneider, The Javelins, Jacques Kloes (Dizzy Man’s Band), Marty, Gouden Trompetten, Harry Rijnbergen (RO-D-YS).
Als noorderling in hart en nieren draagt hij uiteraard het dialect een warm hart toe, hetgeen resulteerde in een hele rits opnames van regionale artiesten, zoals:
Lianne Abeln, Egbert Meijers, Wia Buze, De Tuutjefloiters, Rond de Stamtoavel, Daipswale, Burdy, Imca Marina, Pé Daalemmer en Rooie Rinus, Börker Trio, Ben Zuur, Henk Wijngaard,
De Boetenbaintjes, Alje van Bolhuis, Bende van Baflo Bill, Voorheen De Bende, Mark en Tjark.
Met de North Star Showband en het trio Henk Bemboom begeleidde Jur tijdens diverse Noordelijke festivals regelmatig veel van voornoemde artiesten maar ook vele anderen, waaronder Ede Staal.
Van Jur zelf verschenen er diverse singles onder allerlei uiteenlopende pseudoniemen.

Van 1996-2008 was hij dirigent van het Eelder Shantykoor, dat onder zijn leiding uitgroeide tot een koor van faam, met als hoogtepunt de 2 uitverkochte avonden in Martiniplaza bij het 10-jarig bestaan. Naast verantwoordelijk te zijn voor alle koor- en muziekarrangementen droeg hij op de bühne ook instrumentaal en vocaal zijn steentje bij. Tevens was hij werkzaam als dirigent van de Paiser Hopsingers, het Eelder Bloemenkoor en is dat tegenwoordig nog van de Stamtoavel Singers.
Met zijn eigen orkest verzorgde hij de afgelopen jaren ook regelmatig de muzikale begeleiding bij live-concerten van Wia Buze en een aantal RTV Noord gala’s.
In de loop der jaren verschenen van zijn hand enkele muziekboeken (Strauß & Co, De 50 mooiste Shanties en Zeemansliedjes, 25 jaar Pé Daalemmer en Rooie Rinus) en verleende hij als samensteller en eindredacteur zijn medewerking aan de boeken 25 Jaar tfc NOAD, de Wereld van een Toerfietsclub en The Javelins, It’s only Rock’n’Roll.
In 2012 ontving hij voor zijn jarenlange bijdrage aan de Groninger muziek de prestigieuze Grunny Award uit handen van directeur Gijs Lensink van RTV Noord. In een speciale aflevering van het TV-programma ‘Laifde veur Meziek’ werd nog eens uitgebreid ingegaan op zijn carrière.
In dat zelfde jaar blies hij t.g.v. het 125-jarig bestaan ook het clublied van Be Quick nieuw leven in, de voetbalclub waar zijn vader vroeger als speler en jeugdleider furore maakte.

Hobby’s:

Naast de muziek heeft hij in de spaarzame vrije uurtjes nog tijd voor zijn andere grote hobby’s: wielrennen, tennis, genealogie, geschiedenis, fotograferen, het verzamelen van stripboeken,
googlen en goochelen en last but not least: reizen.

Discografie:

Los van de vele, honderden singles, lp’s, mc’s en cd’s waarop Jur te horen is als toetsenist/bassist/gitarist en achtergrondzanger, maakte hij als uitvoerend artiest in bands, zowel onder eigen naam, als onder artiestennaam o.a. de volgende platen/cd’s:

Beatzanger in Musical Abraham (1968 – 113.342.L)
ASH-TRAY – Martian Hop/What Can I Do (1972  Polydor 2050 166)
ASH-TRAY – Early birdie/Japanese flower (1973 unreleased)
Reno & Frisby – Colorado/Raindrops Fallin’in September (1978 CNR 141 441)
Orkest Arie Ribbens – 100 jaar Arie Ribbens (LP 1979 North Star LNSP 100979)
Eddy & Jerry – Mata Hari/Joho Joho (1979 Polydor 2050 567)
Eddy & Jerry + spelers FC Groningen – FC Groningen is kampioen (1980 North Star SNSP 100580)
North Star Showband – Mona Lisa (1982 North Star LNSP 482)
North Star Showband – Delfziel (Grunneger Laidjesfestival 1982 Telstar 19022 TL)

ASH-TRAY – What Can I Do (My Generation 1983 North Star NSLP 383)
Backstreet Bluesband – Little Red Rooster (My Generation 1983 North Star NSLP 383)
Tommy Solo – Julie/Ik ben een rocker (1983 Polydor 813 333-7)
Tutti & Frutti – Pizza Romana/Mandolini, trampolini (1984 Polydor 821 051-7)
Tommy Toeter – Mijn toet toet/Geef mijn portie maar aan Fikkie (1985 CNR 145.168)
H5 – Frankrijk, Frankrijk/‘k Dacht ’t wel (1985 Polydor 883 471-7)
Lianne Abeln/Jur Eckhardt/Chris Ridenberg – Grunneger laidjes (MC 1987 Wolters Noordhof ISBN 90 6243 0899)
Orkest Bob Kelly – Just the way we are (MC 1987 JIP-Sound JIP MC8712)
Lianne Abeln/Jur Eckhardt e.a. – Grunnegers veur aaid (MC 1988 Mollebone Music EKS 1188)
Eelder Shantykoor – Singing & Sailing (CD 1996 Pink Records PRCD 96015)
Eelder Shantykoor – Shipmates (CD 1998 JIP-Sound JIP 980830ESK)
Eelder Shantykoor – Swinging Along (CD 2001 JIP-Sound JIP 010513ESK)
Eelder Shantykoor – 10 jaar Op Zee (CD 2003 JIP-Sound JIP 030309ESK)
Eelder Shantykoor – Home From the Sea (CD 2005 JIP-Sound JIP 050828ESK)
Eelder Shantykoor – Christmas at Sea (CD 2006 JIP-Sound JIP 061126ESK)
Eelder Shantykoor – The Last Farewell (CD 2008 JIP-Sound JIP 080314ESK)
Duet met Wia Buze – Wied, Wied, Vot (CD 2009 Wia Buze – Mien Wad, Mien Stilte JIP 091010)
Stamtoavel Singers – 15 Tinten Grijs (CD JIP-Sound JIP-130628)

De lijst van platen, mc’s en cd’s, waarop hij meespeelt en –zingt en/of als producer/arrangeur verantwoordelijk was, is te groot om te publiceren (circa 2500).

Als lied heb ik gekozen voor de oorspronkelijke uitvoering van Mien Slichte Laand, met zang van Lianne en wij beiden als begeleider.
Mien Slichte Laand, oorspronkelijk van Jacques Brel, op een voortreffelijke manier vertaald door David Hartsema en gezongen door Lianne Abeln met begeleiding van Ed Wennink op gitaar en Jur Eckhardt op bas en synthesizer, beschrijft op een schitterende manier het Groningse landschap. Je hoeft je ogen maar te sluiten en te luisteren naar deze prachtige uitvoering en je waant je op het Groninger platteland. Tekst, muziek en uitvoering zijn één, niet voor niets staat dit nummer al jaren in de Groninger hitlijst aller tijden.


Mien Slichte Laand

http://www.jip-sound.nl 

Jur Eckhardt

Toen ik voor het eerst Jur zijn JIP-Sound Studio in Eelde betrad viel mijn oog op een ingelegd houten vloertje van circa een meter met daarop een houten stoel. Hij vertelde me dat dit als een soort geleider diende om de akoestische klassieke gitaar warmer te laten klinken. Ik wist het al eerder, want ik werkte met Jur al heel lang samen, hij heeft hart voor muziek. Ook dat hij goed noten kon lezen was een verademing. Ik kwam met de partituren aanzetten voor liedjes, meestal voor Lianne, die opgenomen moesten worden en Jur volgde deze nauwkeurig. Naast het opnemen hadden wij beiden een grenzeloze nieuwsgierigheid naar interessante onderwerpen uit de muziek, historie, de kunst enzovoorts. De koffiepauzes liepen hierdoor weleens wat uit vooral als er tot slot een paar goede moppen werden gelanceerd.
Buiten het muziekgebeuren om zien we elkaar niet veel maar dat er een innige vriendschappelijke band bestaat is zeker.

Footer slideshow Bevriende musici en submenu's

  • wim header res.jpg
  • sonja-met-sigaret-2010.jpg
  • jurstudioaccordeon header.jpg
  • dsc00784.jpg
  • dick jong headerfoto res.jpg
  • peter-leutscher-498px.jpg
  • jan.jpg
  • bert duplo resized.jpg
  • headerfoto-ok.jpg
Copyright © 2019 Ed Wennink

Hoofdmenu

Free Joomla! templates by Engine Templates