Combo's

In de jaren zeventig begon ik met de combolessen. Deze zouden op de zondagmiddagen plaatsvinden. De Hoogeveener was in die tijd nogal gereformeerd en het bleek dan wel eens moeilijk om musici bij elkaar te krijgen. Het werd dus een voorzichtige start.
De toenmalige directeur P.C. de Geele plaatste een advertentie in de krant om aan de benodigde apparatuur zoals gitaarversterkers te komen. Uiteindelijk kochten we goedkope exemplaren bij de plaatselijke muziekhandel Noël. Later kwamen de combo’s meer in trek. De mensen werden wat makkelijker en er kwamen ook meer muzikanten van buiten Hoogeveen.

Om ervaring op te doen speelden de combo’s in cafeetjes als Mary Rose, de Lijst (vroeger Cheers) en bij gelegenheden als het project Kunstmest. Vanuit de combo’s werd er een bigband geformeerd onder leiding van Martin Oosterwijk. Furore beleefde de meidengroep Double V met als enige mannelijke lid de drummer Johnny Fatbinan.  Jaarlijks organiseerde ik een comboavond  in het Podium (vroeger ‘de Box’) met een Soulgroup en een Jazzband.  Een hoogtepunt was het bereiken van de finale van Kunstbende die plaatsvond in Vredenburg te Utrecht.

Van oud-leerlingen die van de muziek hun beroep maakten vernam ik dat de combolessen een belangrijk deel van hun muzikale bagage was.

 

 

 

Combo's

Ik denk dat ik een van de eersten was die op een muziekschool met combo’s startte. Het idee daar achter was het voorbereiden van muzikanten om in een bandje te gaan spelen. Meestal schreef ik zelf de arrangementen om zoveel mogelijk aan de moeilijkheidsgraad van het combo lid te kunnen voldoen.  Hieruit ontstond het boek ‘4 Combostukken’ dat door Wolters Noordhoff werd uitgegeven (zie Muziek - Uitgeverijen, vijfde boek van links). Later gaf ik ter ondersteuning improvisatielessen met de nodige theorie en liet de muzikanten zelf stukken componeren.

Footer slideshow combo

  • header-combo_kleiner.jpg
Copyright © 2019 Ed Wennink

Hoofdmenu

Free Joomla! templates by Engine Templates