Hans van Beek

Mijn naam is Hans van Beek (28-01-1966) en ik ben een indirecte Ed Wennink leerling. Toen ik in de loop van 1981 als 15-jarige fluitist mocht deelnemen aan Ed's combolessen, ging er een wereld voor me open. Ed bracht allerlei leeftijdgenoten bijeen en vanuit het niets ontstonden er leersituaties waaruit ieder het zijne heeft gehaald.
Met het Real Book als leidraad kwam ik in aanraking met improvisatie. Aanvankelijk deed ik maar wat, maar gaandeweg kwam ik erachter dat enige kennis en vaardigheid van toonsoorten en toonladders toch wel handig zou zijn. Met gitaar en basgitaar als hulpmiddel ontrafelde ik geleidelijk wat “geheimen”.
Aangezien ik geen gitaar- of bas leerling van Ed was, waren deze combolessen echte doe-het-zelf lessen voor mij. Van Peter Bos keek ik allerlei akkoorden af en hij was zo vriendelijk me daar thuis verder bij te helpen. Peter en ik spelen en componeren tot op de dag van vandaag nog steeds samen.
Ook Marco Kerver kon ik aardig op de vingers kijken en hoewel ik altijd ben blijven dwarsfluitspelen, ben ik sinds Ed's combolessen nog meer verslingerd geraakt aan gitaar en basgitaar.
 
Een andere belangrijke gitarist in mijn leven was Herman van den Dolder uit Steenwijk. Ik ontmoette hem in maart 1984. Hij speelde moeiteloos allerlei riffs en sologitaarpartijen van grootheden uit de rockmuziek en bracht ze voor mijn ogen en oren tot leven. Herman is nog steeds een icoon voor mij.
In die zelfde periode kwam ik Raymond Bruinsma tegen. Samen met drummer Nico Jonker en Herman speelden we in Dharma for one, een symfonische rockband. Raymond en ik spelen af en toe nog samen. Raymond is een meesterlijke pianist die zich moeiteloos voegt in vrijwel elke stijl. Later speelden Herman, Raymond Bert en ik in St. Louis, een coverband waar we veel werk mee hadden begin 90-tiger jaren.
 
Bert Louissen ontmoette ik via Ed Wennink’s verjaardagsfeestje in 1986. Van Bert keek ik vrijwel alles af wat ik nu weet. Hij is voor mij de meest talentvolle en begaafde musicus uit mijn leven. We zijn toen samen gaan spelen in diverse bands. Ook hebben we samen veel liedjes geschreven en CD’s gemaakt. Bert is mijn vriend voor het leven en regelmatig werken we samen in mijn studio.
 
Dankzij Ed en Lianne kwam ik in 1986 voor het eerst in radiostudio's in de stad Groningen en in Studio Spitsbergen in Zuidbroek. Zo sta ik nog op vinyl als fluitist op "Zing lutje vogel zing". Later mocht ik nog ergens een fretloze basgitaarpartij spelen. Ed was altijd relaxed zodat je nergens tegenop hoefde te zien. Hij stond achter je.
Voor de opnamen van de eerste CD van Bert Louissen en mij in '91 mocht ik Ed's mandoline lenen.
Op oude foto’s van Ed in mijn album luidt het bijschrift: Ed Wennink, de grote inspirator van de jazz in Hoogeveen. En zo is 't, in mijn beleving. Ed's benadering van samenspelen, begeleiden en soleren hebben indruk gemaakt en werden een soort van maatstaf.

Sinds '81 heb ik basgitaar en later gitaar gespeeld in vele bandjes zoals Seymour, DFO, Take Four, St. Louis, Surprise en Matchstick. Het is interessant om iets van jazz te weten, maar mijn roots liggen in de rock. Status Quo, the Beatles en Jethro Tull zijn mijn all time favourites.
Momenteel treed ik op met Duo Sonic, samen met Annette, mijn vrouw. Door de vele optredens met haar heb ik me verdiept in het begeleiden van zang met alleen ritmegitaar.
Thuis werk ik veel in de Rock Island Studio. Ik maak orkestbanden, arrangementen en eigen composities en teksten. Verder verzamel ik gitaren en basgitaren en allerlei spul om mijn
opnames mee te kunnen maken, van autoharp tot buizenbak, van bouzouki tot Yamaha CP-70 piano.
 
Mijn bijdrage het liedje Cold and Lonely Nights is uit 2006 en geschreven samen met mijn vriend Peter Senff, ook een leerling van Ed.
Hij bedacht het akkoordenschema van het couplet. Ik heb de melodie, de akkoorden van het refrein, de tekst en de rest bedacht.
Het is vrij lang omdat het een soort jamliedje zou worden voor ons 2. Uiteindelijk heeft Peter nooit meegespeeld op deze opname, bescheiden als hij is.

Sven Jansen uit Ruinerwold bespeelt hier de Fender Rhodes piano en Annette Goede doet de backing vocal.
De andere instrumenten doe ik zelf.

Cold & lonely nights

http://www.hansvanbeekmusic.nl

Zie ook: Muziek - Bevriende musici - Bert Louissen.

Een bijdrage aan mijn site door Hans en Bert Louissen:

 

Oud leerlingen

In de 35 jaar dat ik aan de Muziekschool (thans Scala) als docent gitaar/basgitaar werkte zijn een groot aantal leerlingen de revue gepasseerd. Een aantal daarvan werden goede tot zeer goede amateurs en een deel begaf zich op het professionele vlak met vaak een conservatoriumopleiding  als bagage. Het leek me een leuk idee hen te vragen om hun leservaring met mij te beschrijven met een foto inclusief  instrument als illustratie.  Nog leuker zou het zijn als zij een stuk voor me speelden. De reacties hierop waren hartverwarmend zoals je in dit onderwerp zult zien. Bijzonder zijn de verschillende stijlen en manier van spelen. Daar ik ook combo coaching en improvisatielessen gaf geven ook andere instrumentalisten acte de presence.

Footer slideshow oud leerlingen

  • header-oud-leerlingen-3-kle.jpg
  • headerfoto-oudleerlingen-2-.jpg
  • headerfoto-oudleerlingen okok-.jpg
  • headerfoto-oud-leerlingen kleiner.jpg
Copyright © 2019 Ed Wennink

Hoofdmenu

Free Joomla! templates by Engine Templates