Muziekschool
Gerard Gest, mijn gitaarleraar in Amsterdam, stelde mij voor, om te solliciteren op een baan als gitaarleraar in Den Burg op Texel. Ik werd aangenomen en gaf daar een jaar les in de periode 1968-1970. Mijn schoonouders brachten hun vakantie vaak in Drenthe door en een vriendin van hen was Stans Hugel. Haar zoon Ferdinand was een vioolleerling van mijn schoonvader die bij het Koninklijk Concertgebouworkest speelde. Ferdinand speelt nu nog in dit orkest. Stans was pianolerares aan het ICO (onder andere een muziekschool) in Assen. Zij maakte mij erop attent dat dit instituut een gitaarleraar zocht. Ik maakte er werk van en kreeg de baan. De toenmalige directeur Hans P. Keuning vertelde mij dat de Hoogeveense Muziekschool ook een gitaarleraar zocht. Ik meldde mij bij directeur P.C. de Geele en kreeg ook deze baan. In 1970 trouwde ik en verhuisde naar Hoogeveen. Een paar jaar later kon ik een baan in Meppel krijgen bij de aimabele directeur Roelof Been. Daar Meppel dichter bij huis was nam ik ontslag in Assen. Het leerlingenaantal in Hoogeveen groeide door het feit dat ik in tegenstelling tot de vorige leraar, die alleen klassiek gitaar doceerde, ook les gaf op de elektrische gitaar gaf waardoor ik in 1975 Meppel vaarwel kon zeggen. In Hoogeveen zette ik de afdeling lichte muziek op d.m.v. combo– en improvisatie-lessen. Later formeerde Martin Oosterwijk een bigband. De lichte muziek is nu bij Scala (waarvan de muziekschool een onderdeel is) niet meer weg te denken.
In 2004 ging ik na 36 jaar lesgeven met prepensioen.
Over mijn eerste ervaring met de Hoogeveense Muziekschool (thans Scala)
De Hoogeveense Muziekschool was in die tijd gevestigd aan het Wilhelminaplein, gelegen in het hartje van de Hoogeveense Jordaan, want zo noemde ik die plek altijd. Toen ik vanuit Amsterdam met de trein het ‘toen nog mooie’ Hoogeveense stationnetje binnenreed, werd ik bij het uitstappen verrast door een complete familie ganzen. Wel even wat anders dan het CS in Amsterdam, waar je gelijk door een kruier met koffers van reizigers voor de sokken werd gereden. Het was mei 1970 en schitterend weer. Auto’s zag je vrijwel niet en ik had het gevoel of ik een reis in een tijdmachine had gemaakt, terug naar de jaren ’50-’60. Ik liep richting gemeentehuis waar ik een gesprek met P.C. zou hebben. Onderweg was ik een soort bezienswaardigheid. Ik had lang haar, een paars ribfluwelen broek, natuurlijk met wijd uitlopende pijpen (die ik nu ook weer zie) en paarse bordeel-sluipers van het merk Clark. In deze tijd zouden de jongelui spreken over een ‘alto’ en in mijn tijd spraken ze over ‘werkschuw, langharig tuig’. Langharig was ik wel, maar werkschuw bepaald niet. Enfin, toen ik het gemeentehuis inliep, plaatste ik mezelf op één van de houten banken en las mijn ‘Groene Amsterdammer’. Als ‘intellectuele’ en ‘artistieke’ Amsterdamse provo las je natuurlijk die krant. Ondanks mijn kleding en andere ideeën kreeg ik de baan.
Ik kon al in augustus beginnen
Geschiedenis van de Hoogeveense Muziekschool (Scala)
P.C. de Geele, geboren in Hoogkerk, bracht zijn hbs-jaren in Meppel door. Daarna volgde hij een opleiding aan het conservatorium in Amsterdam. Nadat hij eerst pianoles had gegeven in Meppel vertrok hij in januari 1951 naar Hoogeveen, waar hij pianoles gaf in Pension Manrho aan de Stationsstraat.
1 september 1953 vestigt P.C. zich in een gebouw aan de van Echtenstraat.
In 1962 werd deze privé-aangelegenheid een intergemeentelijke stichting onder de naam Hoogeveense Muziekschool. De gemeenten Hoogeveen, Ruinen, Zuidwolde, Westerbork, Beilen en Oosterhesselen sloten zich hierbij aan en P.C. werd directeur. Het aantal leerlingen bedroeg toen 800 en in 1970 zelfs 1600. Deze school, die aan het Wilhelminaplein stond, was vroeger de Christelijke Lagere landbouwschool.
31 oktober 1973 kreeg de school een splinternieuw onderkomen op het Beukemaplein. Het leerlingenaantal was ondertussen opgelopen tot 2500. Het duurde tot 12 juni 1998 toen de Muziekschool aan de Markt werd geopend en in 2005 ontstond de naam Scala uit een fusie tussen de Gemeenschappelijke Muziekschool Hoogeveen en het Centrum voor Kunstzinnige Vorming te Hoogeveen.
Directeuren in volgorde
- P.C. de Geele met Martin Groenewold als adjunct
- Han de Wit
- Karel van den Berg
- Aline Nysingh
- Douwe Zeldenrust