Joel Groenewold

Joel_foto_kleinerHey Ed,
Heb nog allerlei goede en fijne herinneringen aan de lessen van jou.
Ik speelde afgelopen jaar bij Ruth Jacott en tour op dit moment met
Simone Kleinsma.
Met Ruth hebben we ook een live dvd/cd gemaakt die Simply the Best heet.
Ik heb het bijgaande stukje in mijn eigen studio opgenomen.

De carrière van Joël Groenewold begon in zijn geboorteplaats Hoogeveen met het spelen als bassist in allerlei bands waaronder orkest Balance.
In 1990 begint Joel in de voetsporen van zijn vader (organist Martin Groenewold) door ook aan het conservatorium in Zwolle te gaan studeren. Na 2 jaar verruilt hij Zwolle voor het conservatorium in Hilversum en studeert in 1996 af voor basgitaar en in 1997 voor contrabas.
Joel volgde lessen bij David de marez Oyens, Charly Angeniois, Theo de Jong, Koos Serierse, Rob Langereis en Frans Jan van der hoeven en deed tijdens zijn studio ervaring op met onder andere de Rogier van Otterlo workshop met het metropole orkest en een workshop met de Wdr big band olv Jerry van Rooyen.

In dat zelfde jaar krijgt Joël een aanstelling aan de Amsterdamse Hoge School voor de kunsten en wordt uitgeleend aan het conservatorium in Alkmaar als hoofdvakdocent basgitaar.

In 2000 krijgt hij in Alkmaar een vaste aanstelling maar neemt 6 jaar later afscheid nemen vanwege een te druk speelschema.

Inmiddels is hij sinds 2000 ook werkzaam aan het conservatorium in Utrecht, waar hij met zijn oud-docent Theo de Jong verantwoordelijk is voor de afdeling basgitaar.

Al tijdens zijn studietijd betreedt hij met zijn drummende studiegenoot en huidige studiopartner de theaterwereld door 2 tournees te doen met Jasperina de Jong. Sindsdien werkt hij mee aan shows als: Cyrano, Fame, A Chorusline, Copacabana, Mama Mia, The Lion King,Cats The Wiz,The Rat Pack en Ciske de Rat.

Joël speelde verder met artiesten als Jan Vayne, Hind, Liesbeth List, Paul de Leeuw, Joke Bruys, Lee Towers, Andre van Duin, Desray, Danny de Munk, Madeline Bell, Sieb ,Do en vele andere. Als studiomuzikant werkte hij onder andere voor Koefnoen, Plien en Bianca, Marc Marie Huybrechts, Thomas van Luin / Mike Bodde en Nynke laverman. Verder speelde hij basgitaar voor jingles van onder andere Veronica, Radio 2, Radio 10 Gold, Talpa en Sky Radio .

Vanaf 2006 tot juni 2008 is joel onderdeel van de groep van Nynke Laverman. Met haar nam hij de CD,s de Maisfrou, Hambre del Alma en de nacht van de maisfrou op. Concerten in Italie, Het Concertgebouw, muziekgebouw aan het IJ en het koninginnedagconcert in Leeuwarden in 2007 voor de koninklijke famillie alsmede televisieoptredens bij Pauw en Witteman en de  Wereld draait door, waren enkele van de highlights in deze periode.

 

Bass in this Case

www.joelgroenewold.nl

Oud leerlingen

In de 35 jaar dat ik aan de Muziekschool (thans Scala) als docent gitaar/basgitaar werkte zijn een groot aantal leerlingen de revue gepasseerd. Een aantal daarvan werden goede tot zeer goede amateurs en een deel begaf zich op het professionele vlak met vaak een conservatoriumopleiding  als bagage. Het leek me een leuk idee hen te vragen om hun leservaring met mij te beschrijven met een foto inclusief  instrument als illustratie.  Nog leuker zou het zijn als zij een stuk voor me speelden. De reacties hierop waren hartverwarmend zoals je in dit onderwerp zult zien. Bijzonder zijn de verschillende stijlen en manier van spelen. Daar ik ook combo coaching en improvisatielessen gaf geven ook andere instrumentalisten acte de presence.

Footer slideshow oud leerlingen

  • headerfoto-oudleerlingen-2-.jpg
  • headerfoto-oud-leerlingen kleiner.jpg
  • headerfoto-oudleerlingen okok-.jpg
  • header-oud-leerlingen-3-kle.jpg
Copyright © 2019 Ed Wennink

Hoofdmenu

Free Joomla! templates by Engine Templates