Brigitte Weusten

Brigitte Weusten (1950) studeerde sociale psychologie aan de Radboud Universiteit. In 2012 was zij in het kader van het onderzoeksprogramma Katholieke Intellectuele Voorhoedes: Dragers van Traditie en Moderniteit (1900-2000) daar werkzaam bij de afdeling Geschiedenis. Weusten schreef eerder boeken over ziekenhuiszorg in Nijmegen, over franciscanen, over clarissen, en ook een biografie van de gynaecoloog Daniel van Vugt (1896-1945). Dit proefschrift werd begeleid vanuit het Institute for Historical, Literary and Cultural Studies van de Radboud Universiteit. Onlangs verscheen haar boek: Over een vogel die zich niet liet kooien. Leven en werk van John Baptist Knipping (1899-1973) tevens het proefschrift waarmee zij promoveerde en de bul in ontvangst kon nemen. Ik kreeg een uitnodiging voor het bijwonen van de openbare verdediging van het proefschrift in de aula van de Radboud Universiteit. Het proefschrift van Brigitte Weusten volgt John Knipping van zijn geboorte in Roermond tot aan zijn dood in Amsterdam, dan inmiddels uitgetreden en getrouwd.

Hoe kwam ik in contact met Brigitte:
Via mijn site, waarop John Knipping genoemd wordt, nam Brigitte 24 augustus 2011 telefonisch contact met mij op. Ze was benieuwd naar mijn verhalen over mijn omgang met John. Ik vertelde haar dat ik een Logboek over de reis van John en Ans naar Frankrijk en Noord Spanje (periode 5-21 juli 1960) in mijn bezit had en dat dit boek prachtige foto’s bevatte. Brigitte en haar man Steven brachten een bezoek aan onze boerderij en wij wisselden gedachten uit. Ik gaf haar het Logboek te leen zodat zij daaruit kon kopiëren wat zij nodig dacht te hebben. In het najaar van 2012 kwamen we tot een afspraak bij haar thuis in de Vermeerstraat te Nijmegen. Zij wachtte me op met koffie en heerlijke broodjes en we hadden gespreksstof genoeg. Zij vertelde me dat zij in haar boek een stukje had geschreven over het contact van mij met John (pagina’s 485-486) en ook gebruik had gemaakt van tekst en foto’s uit het Logboek.
Mijn relatie met John kan je lezen in mijn biografie onder het kopje FILM, SCHILDEREN EN TEKENEN, bij Schilderen –Schilderen Tekenen en bij Films / Foto’s – Films.
Sympathiek als Brigitte is, had zij een afspraak gemaakt met de franciscaan Gerard Ris die mij een rondleiding zou geven in het franciscanenklooster Bonaventura dat tegenover het huis van Brigitte ligt. Over de geschiedenis van dit klooster en de bewoners schreef zij het boek:
 Een klooster in de straat (2002). De tijd dat John in dit klooster heeft doorgebracht wordt beeldend verwoord in haar boek: Over een vogel die zich niet liet kooien. Ik had genoten van de rondleiding en de verhalen van Gerard Ris. Ik zag de ruimtes waar John eens gelopen en geslapen had. Waar hij de mensen die daar voor de bombardementen scholen vermaakte met verhalen en muziek. In een boekenkast stond het boek Ben Hur. John vertelde me destijds dat hij bij de opname van de gelijknamige film was. Toeval?

Na mijn bezoek aan Brigitte kreeg ik een mailtje van Paul Mercken. Hij ontmoette John eind jaren zestig in Tallahassee (U.S.A) waar hij als visiting professor aan de Florida State University college gaf in de kunstgeschiedenis van Middeleeuwen en Italiaanse renaissance.
Ik meldde dit aan Brigitte die daar heel blij mee was omdat zij over die periode geen gegevens had (zie Schilderen-Paul Mercken).

Boeken van Brigitte Weusten:
EEN KLOOSTER IN DE STRAAT (2002). Over de geschiedenis en de bewoners van het franciscanenklooster in Nijmegen.

VRAAG NIET ALLEEN OM MIJN BEVRIJDING. Het leven van Daniel van Vugt 1896-1945 (2005)

ONTSLOTEN STILTE. NEDERLANDSE CLARISSEN OVER ROEPING, VERLANGEN EN KLOOSTERLEVEN IN DE TWINTIGSTE EEUW. (2007)

OVER EEN VOGEL DIE ZICH NIET LIET KOOIEN. Leven en werk van John Baptist Knipping 1899-1973 (2013)

 

Foto's:

Klik op de afbeeldingen voor een vergroting.

http://nl.linkedin.com/pub/brigitte-weusten/1a/670/9b1

Recensie in de Volkskrant:
http://valkhofpers.nl/over-een-vogel-die-zich-niet-kooien

Recensie van de NBD Biblion (de instantie die de openbare bibliotheken adviseert bij de aankoop van boeken):
http://www.bruna.nl/boeken/over-een-vogel-die-zich-niet-liet-kooien-9789056254001

 

 

Brigitte Weusten

Via mijn site, waarop John Knipping genoemd wordt, nam Brigitte 24 augustus 2011 telefonisch contact met mij op. Ze was benieuwd naar mijn verhalen over mijn omgang met John. Zij was bezig met een boek, dat tevens als proefschrift diende, over het leven van deze boeiende man.

Footer slideshow schilderen Knipping Brigitte Weusten

  • Header_nieuw_resres.jpg
Copyright © 2019 Ed Wennink

Hoofdmenu

Free Joomla! templates by Engine Templates