Stef Sopacua

Stef SopacuaVanaf mijn tienerjaren ben ik naast het gitaarspelen ook gaan bassen, omdat ik de bas eigenlijk mooier vond.
Ik was bassist van de schoolband van de Chr. Scholengemeenschap in Assen (1976-1977).
Later heb ik bas gespeeld bij de Asser band “Purple Haze” en de Molukse band “Zostera”, en heb ik nog een tijdje samen gespeeld met de Assenaren Cor Tubben (gitaar) en
Fokke de Jong (drums – later bij Normaal en Kings of the World).

In 1998 ben ik baslessen gaan nemen omdat ik het toch handig vond om zowel op akkoorden als op noten te kunnen spelen. Zo kwam ik bij Ed terecht, waarbij er direct een onderlinge klik was.
Ed liet me wat voorspelen en vond al direct dat ik de techniek van het bassen goed beheerste.
Onze focus lag dan ook direct op het leren begrijpen van de noten en akkoorden.
Na een aantal maanden vond Ed dat ik toch aardig en snel noten kon lezen. Daarop kreeg ik het aanbod om te bassen bij de Big Band en de Jazzcombo van de muziekschool o.l.v. Ed.
De Big Band leek mij ook wel wat; ik had de beginners-Big Band in gedachten, maar Ed dacht daar anders over: ik kwam bij de eerste Big Band o.l.v. Gerard Gerrits.
Ik heb nog nooit zo hard moeten werken om het leren lezen van noten me snel eigen te maken.

Zo is Ed: snel onderkennen van wat je kon en veel vertrouwen geven. Ed is dan ook voor mij het type docent dat mij als leerling enorm kon stimuleren en motiveren.
Zijn leerstof en de manier van lesgeven waren zeer goed te volgen: vanaf de basis, duidelijk, ontspannen, rustig en vooral ook nieuwsgierig naar hoe ik als leerling tegen bepaalde muziekstijlen aankeek.
Ik heb heel veel van Ed geleerd, vooral dat wat ik eigenlijk altijd al wilde: JAZZ.

Scala Big Band (Stef op bas) - 'In the Stone' van Earth, Wind & Fire:


Seabreeze met Klaas Jansma (zang) en Stef (gitaar):


Oud leerlingen

In de 35 jaar dat ik aan de Muziekschool (thans Scala) als docent gitaar/basgitaar werkte zijn een groot aantal leerlingen de revue gepasseerd. Een aantal daarvan werden goede tot zeer goede amateurs en een deel begaf zich op het professionele vlak met vaak een conservatoriumopleiding  als bagage. Het leek me een leuk idee hen te vragen om hun leservaring met mij te beschrijven met een foto inclusief  instrument als illustratie.  Nog leuker zou het zijn als zij een stuk voor me speelden. De reacties hierop waren hartverwarmend zoals je in dit onderwerp zult zien. Bijzonder zijn de verschillende stijlen en manier van spelen. Daar ik ook combo coaching en improvisatielessen gaf geven ook andere instrumentalisten acte de presence.

Footer slideshow oud leerlingen

  • headerfoto-oudleerlingen-2-.jpg
  • header-oud-leerlingen-3-kle.jpg
  • headerfoto-oud-leerlingen kleiner.jpg
  • headerfoto-oudleerlingen okok-.jpg
Copyright © 2019 Ed Wennink

Hoofdmenu

Free Joomla! templates by Engine Templates